5 z 8

fot. Unsplash.com
Kapusta, kalafior, brokuł (na surowo i w dużych ilościach)
Warzywa krzyżowe zawierają związki siarkowe (glukozynolany), które mogą obciążać wątrobę przy nadmiernym spożyciu.
Kiedy uważać? Przy osłabionej wątrobie i problemach z gazami, wzdęciami.
6 z 8

fot. Unsplash.com
Warzywa marynowane i kiszone (zbyt słone, kwaśne)
Nadmiar soli, kwasu octowego lub fermentacji może podrażniać układ trawienny i obciążać wątrobę.
Kiedy uważać? W przypadku stłuszczenia wątroby, nadciśnienia, przewlekłych chorób wątroby.
7 z 8

fot. Unsplash.com
Jeśli masz chorą wątrobę...
Jeśli ktoś ma problemy z wątrobą, warto warzywa:
gotować lub dusić, by zmniejszyć ich drażniące właściwości,
unikać surowych w większych ilościach,
unikać tłustych dań warzywnych (np. smażonych bakłażanów).