
Niektóre substancje zawarte w czosnku obniżają stężenie glukozy w krwioobiegu. Pacjenci, którzy przyjmują leki hipoglikemiczne, powinni uważać i unikać nadmiaru czosnku w codziennej diecie.

Czosnek zwiększa wchłanianie cynku, który też podnosi odporność, dlatego warto łączyć czosnek z produktami bogatymi w cynk (m.in. pełnoziarniste pieczywo, makaron, ryż).

Czosnek ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe - zabija lub niszczy niektóre organizmy, w tym bakterie i grzyby. Czosnek może więc pomóc zwalczyć powszechne infekcje bakteryjne i grzybicze. Może być pomocnym środkiem przeciwgrzybiczym, ale nie samodzielnie - zaleca się go stosować w połączeniu z lekami przeciwgrzybiczymi.

Czosnek zawdzięcza swoje lecznice właściwości m.in. obecności związku siarkowego o nazwie alliina. By zaczęła działać, czosnek musi zostać roztarty – wtedy łączy się ona z allinazą i przekształca w wirusobójczą allicynę. Co ważne, allicyna utlenia się, więc czosnek najlepiej zjeść do kilku godzin po zmiażdżeniu czy pokrojeniu.