
Zebraliśmy najgorsze dodatki do sałatek. Unikaj ich, jeśli chcesz schudnąć. Sprawdź teraz w naszej galerii listę najgorszych składników, które możesz dodać do sałatki >>>>>

GRZANKI
Grzanki to zazwyczaj biały chleb nasączony tłuszczem i solą, bez wartości odżywczych. Nie jest to wprawdzie najgorszy dodatek do sałatki, głównie ze względu na wielkość porcji (dwie łyżki grzanek zawierają około 20 kalorii), jednak nie jest trudno posypać sałatkę większą ilością - pół szklanki chrupiących grzanek to już dodatkowe 80 kalorii do posiłku.

KUKURYDZA
Jednym z łatwych sposobów na zmniejszenie dostarczanych kalorii jest unikanie nadmiaru węglowodanów skrobiowych. Takim jest między innymi kukurydza oraz ziemniaki. Lepiej wybierać jak najwięcej ciemnozielonych, fioletowych i czerwonych warzyw w sałatce - one są zazwyczaj nieskrobiowe.

MAKARON
Robiąc sałatkę z makaronem, najczęściej wybiera się biały makaron, który jest rafinowanym węglowodanem. Lepiej postawić na dziki ryż lub komosę ryżową, aby uzyskać podobną dawkę węglowodanów – tylko w sposób pełnoziarnisty.