
ZÓŁTY SER
Kostki lub grube wiórki żółtego sera w sałatce to źródło nadmiernej ilości tłuszczu. Można użyć niewielkiej ilości cienkich płatków parmezanu, który jest nie tylko pełen smaku, ale i wapnia. Dobrym pomysłem - oczywiście nie w nadmiarze - jest mozzarella z wody, feta a nawet twaróg lub opcja roślinna w postaci tofu.

WĘDLINA
Przygotowanie zbilansowanego posiłku oznacza znalezienie zdrowych źródeł białka. Według Światowej Organizacji Zdrowia wędliny zawierają białko, ale mają dodatkowo wysoką zawartość sodu i zwiększają ryzyko raka jelita grubego. Zawartość kalorii w wędlinach może się znacznie różnić - od chudej piersi z indyka po salami.

BOCZEK
Lekarze i dietetycy są zgodni, że powinno się ograniczyć do minimum spożywanie przetworzonego mięsa, takiego jak boczek, który jest źródłem kalorii i tłuszczów nasyconych, przyczyniających się do powstawania dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.

ORZECHY PRAŻONE LUB KARMELIZOWANE
Orzechy są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych, jednak pokrywanie zdrowych dla serca orzechów słodką powłoką odbiera im ich wartość odżywczą. Zbyt duża ilość kalorii z dodatkowego cukru może prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.