Oto najgorsze dodatki do sałatki. One zepsują danie
Sałatka może wydawać się zdrowym pomysłem na śniadanie, obiad, lunch czy kolację. Pyszna, kolorowa porcja sałatki, zwłaszcza ze świeżych warzyw, to częsty wybór na lunch czy lekką kolację. Sałatki są świeże, zdrowe, sycące a do tego łatwo je przygotować.
Do sałatki warto dodawać warzywa surowe, gotowane - najlepiej na parze - pieczone i konserwowe. Świetnym dodatkiem do sałatki są także świeże zioła i świeżo mielone przyprawy, szczególnie pieprz. Takie składniki sałatki mają najwięcej cennych związków, nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także antyoksydantów, które chronią przed rozwojem chorób, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.
Okazuje się jednak, że wystarczy jeden z tych popularnych składników, by sałatka stała się wrogiem odchudzania i była szkodliwa dla zdrowia. Te często wybierane dodatki do sałatek mogą zamienić zbilansowane, bogate w składniki odżywcze danie w miskę pełną soli, cukru i tłuszczów nasyconych - nie wspominając już o przeciążeniu kaloriami.
To Cię teraz może zainteresować
Takie są najgorsze dodatki do sałatek. Tego lepiej nie dodawać
Czego nie dodawać do sałatki? Jakie dodatki do sałatki są najgorsze? Te składniki zamienią lekkie i zdrowe danie w szkodliwą dla zdrowia bombę kaloryczną. Sprawdź teraz listę najgorszych składników, jakie można dodać do sałatki.