
16. MLECZNE SZKŁO
Półprzezroczyste naczynia ze szkła mlecznego myte zbyt wiele razy w zmywarce mogą zmienić kolor na żółty. Lepiej nie ryzykować i myć je ręcznie.

17. ALUMINIOWE NACZYNIA KUCHENNE
Bardzo gorąca woda w zmywarkach może poplamić powierzchnię aluminium, a silne detergenty do zmywarek mogą zmatowić wykończenie. Aluminiowe naczynia mogą też zniszczyć przedmioty ułożone w zmywarce obok nich podczas cyklu zmywania. Niektóre naczynia ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce, jednak zawsze warto zapoznać się z instrukcjami producenta.

18. NACZYNIA AKRYLOWE
Bardzo gorąca woda i ostre środki do zmywania naczyń mogą uszkodzić akrylowe talerze i inne naczynia, powodując pęknięcia i zmyć z nich wszystkie zdobienia. Takie przedmioty najlepiej myć ręcznie, by długo wyglądały jak nowe.

19. NACZYNIA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI JEDZENIA
To raczej oczywiste, ale warto przypomnieć, że duże kawałki jedzenia mogą zatkać odpływ zmywarki lub wylądować na czystych naczyniach. Nie trzeba płukać naczyń przed włożeniem ich do zmywarki, ale duże kawałki jedzenia lepiej zeskrobać.