
Jak przygotować jędrne i chrupiące ogórki marynowane? Sprawdź porady na kolejnych slajdach naszej galerii.

Wybór i przygotowanie ogórków
Ogórki powinny być twarde i zdrowe, bez przebarwień. Należy pokroić je w cienkie plasterki wraz ze skórką i przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików.

Przygotowanie zalewy do ogórków
Potrzebujemy 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru i jedną łyżkę soli. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie przelewamy do słoików z ogórkami i szczelnie zakręcamy.

Pasteryzacja – klucz udanych ogórków
Pasteryzacja to najważniejszy krok w procesie przygotowania ogórków. Powinna trwać ok.10-15 minut, w zależności od tego jak duże mamy słoiki. Dzięki temu ogórki zostaną zabezpieczone przed zepsuciem się, a jednocześnie pozostaną jędrne i chrupiące! Przy dłuższej pasteryzacji stałyby się rozmiękłe i niesmaczne, zatem warto pilnować czasu!