https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten trik sprawi, że ogórki konserwowe pozostaną jędrne i chrupiące! Musisz go znać!

Wideo
od 7 lat
Ogórki konserwowane, zwane też marynowanymi, często wychodzą rozmiękłe, rozpadające się i niesmaczne. Jak sprawić, by po pasteryzacji pozostały chrupiące i pyszne? Poznaj najlepszy trik kulinarny!

Ogórki konserwowe – idealny dodatek do potraw

Ogórki konserwowe mają wyśmienity, oryginalny, słodko-kwaśny smak, dzięki czemu stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Wiele osób zna je pod nazwą ,,ogórki burgerowe”, bo właśnie do nich najczęściej są one dodawane, wraz z kotletem, serem i sałatą.

Jednak równie dobrze będą pasować do zimnych kanapek, letnich sałatek, a także wszelkich dań mięsnych, jak bitki, czy mielone. Niestety, często domowe ogórki wychodzą rozmiękłe i rozpadające się, przez co nie prezentują się dobrze na talerzu i ciężko się je nakłada. Jak temu zapobiec?

Pasteryzacja – dlaczego jest niezbędna?

Do ogórków marynowanych dodaje się cukier i ocet, które mają właściwości konserwujące. Niestety, nie są one dosyć silne, by powstrzymały rozwój pleśni czy psucie się warzyw przez całą zimę.

Niepasteryzowane ogórki możemy przechowywać w lodówce kilka dni, o ile będą zamknięte w słoiku lub innym pojemniku. Jeśli jednak chcemy przygotować przetwory, które przez wiele miesięcy będą stały w naszej spiżarni to pasteryzacja jest niezbędna. Dzięki wysokiej temperaturze i ciśnieniu słoiki zostaną szczelnie zamknięte.

Sekret udanych ogórków konserwowych - najlepszy trik

W poniższej galerii poznaj sekret udanych ogórków konserwowych, które pozostaną jędrne i chrupiące przez całą zimę.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska