Ogórki konserwowe – idealny dodatek do potraw
Ogórki konserwowe mają wyśmienity, oryginalny, słodko-kwaśny smak, dzięki czemu stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Wiele osób zna je pod nazwą ,,ogórki burgerowe”, bo właśnie do nich najczęściej są one dodawane, wraz z kotletem, serem i sałatą.
Jednak równie dobrze będą pasować do zimnych kanapek, letnich sałatek, a także wszelkich dań mięsnych, jak bitki, czy mielone. Niestety, często domowe ogórki wychodzą rozmiękłe i rozpadające się, przez co nie prezentują się dobrze na talerzu i ciężko się je nakłada. Jak temu zapobiec?
Pasteryzacja – dlaczego jest niezbędna?
Do ogórków marynowanych dodaje się cukier i ocet, które mają właściwości konserwujące. Niestety, nie są one dosyć silne, by powstrzymały rozwój pleśni czy psucie się warzyw przez całą zimę.
Niepasteryzowane ogórki możemy przechowywać w lodówce kilka dni, o ile będą zamknięte w słoiku lub innym pojemniku. Jeśli jednak chcemy przygotować przetwory, które przez wiele miesięcy będą stały w naszej spiżarni to pasteryzacja jest niezbędna. Dzięki wysokiej temperaturze i ciśnieniu słoiki zostaną szczelnie zamknięte.
Sekret udanych ogórków konserwowych - najlepszy trik
W poniższej galerii poznaj sekret udanych ogórków konserwowych, które pozostaną jędrne i chrupiące przez całą zimę.