
KOMOSA RYŻOWA (QUINOA) - 2-3 LATA
Komosa ryżowa to włókniste pełne ziarno i źródło pełnowartościowego białka, które można dodawać do różnych dań. Komosa ryżowa może przetrwać w spiżarni nawet dwa lub trzy lata.

OLEJ KOKOSOWY - 3 LATA
Wiele osób używa oleju kokosowego do gotowania, smażenia, jako dodatku do kawy czy kosmetyku. Słoik tego oleju trzymany w spiżarni ma około trzech lat, zanim się zepsuje. Jest to tłuszcz nasycony, co oznacza, że często twardnieje w temperaturze pokojowej. Nie zaleca się przechowywania go w lodówce lub zamrażarce, ponieważ stanie się zbyt trudny w użyciu.

WINO - 3-5 LAT
Z biegiem czasu konsystencja i skład wina mogą się zmieniać, zwłaszcza czerwone wina mogą stać się gładsze. Istnieje jednak ograniczenie dotyczące czasu, przez który wino może dojrzewać a określa się go na okres od trzech do pięciu lat. Ogromne znaczenie ma sposób przechowywania wina. Zaleca się, aby przechowywać czerwone wino w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

SUSZONE MIĘSO - 1 ROK
Suszona wołowina (jak również inne rodzaje suszonego mięsa) jest nie tylko trwałą przekąską, którą można zabrać ze sobą w dowolnym momencie, ale jest także doskonałym wyborem wysokobiałkowym, gdy potrzebujesz popołudniowego zastrzyku energii. Jeśli kupisz kilka torebek, by mieć zapas w spiżarni na pracowite dni lub nadchodzące wycieczki piesze, będziesz mieć około roku na otwarcie.