
SIEMIĘ LNIANE - 1 ROK
Wiele osób trzyma siemię lniane w swojej spiżarni, ponieważ to łatwy sposób na uzyskanie niewielkiej dawki błonnika, białka i niezbędnych minerałów, takich jak tiamina, miedź i mangan. Wystarczy dodać siemię lniane do płatków owsianych, koktajlu lub przygotować z niego chleb pełnoziarnisty. Jeśli chcesz mieć trochę pod ręką, masz około roku, by użyć zmielone siemię lniane i do dwóch lat siemię lniane w całych nasionach.

OLEJ SEZAMOWY - 2 LATA
Olej sezamowy jest znany jako jeden ze zdrowszych olejów do gotowania, głównie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Olej ten zawiera sezamol i sezaminol, które - jak stwierdzono - pomagają zmniejszyć stan zapalny i poprawiają ogólny stan zdrowia. Nieotwarta butelka oleju sezamowego wytrzyma około 2 lat, zanim się zepsuje. Po otwarciu jest około sześciu miesięcy na jego wykorzystanie.

OLEJ Z AWOKADO - 2 LATA
Ludzie często sięgają po oliwę z oliwek, gdy szukają czegoś zdrowszego, jednak oliwa z oliwek ma krótszy termin przydatności do spożycia i należy ją spożyć w ciągu 12 miesięcy od daty zakupu. Jeśli szukasz oleju do smażenia, który dostarcza zdrowych tłuszczów, ale wystarczy na nieco dłużej, możesz wybrać olej z awokado, którego trwałość w spiżarni powinna wynosić nawet dwa lata.

PUREE Z DYNI W PUSZCE - 2-5 LAT
Puszka lub dwie puree z dyni na półce w spiżarni czy szafce może przydać się do ulubionych przepisów na jesień i zimę. Ponieważ dynia jest produktem o niskiej kwasowości, można ją przechowywać w zamkniętej puszce przez dwa do pięciu lat.