
Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!
Tłusty czwartek 2017. Mają od 200 do 350 kcal. Żeby spalić jednego, trzeba biegać przez 40 minut. Ale kto by tam liczył takie rzeczy w tłusty czwartek - ostatni czwartek karnawału? Dziś wszyscy jemy pączki! Sprawdźcie kilka przepisów na pączki.

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!
SKŁADNIKI
150-200 ml mleka 3,2%
500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania
45 g drożdży
100 g cukru
8 żółtek jaj
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g rozpuszczonego masła
otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
szczypta soli
20 ml wódki lub innego alkoholu min, 40%
1-1 1/2 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
marmolada
Wykonanie
Mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru do momentu, aż staną się płynne. Wlewamy je do mleka. W misce z przesianą mąką robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Płyn łączymy z częścią mąki (rozczyn), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy: ubite żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Zagniatamy wszystkie składniki, na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki. Ciasto na pączki oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 6 cm. Na środek każdego placuszka nakładamy powidła. Sklejamy je i nadajemy kształt kulki. Uformowane pączki rozkładamy na desce obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
W garnku o średnicy 18-20 cm rozgrzewamy olej do temperatury około 170-175°C (można sprawdzić temperaturę, wrzucając kawałeczek surowego ciasta). Pączki smażymy na złoty kolor po 2-2½ minuty z każdej strony i przekładamy na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!
Pączki twarogowe
Składniki:
kostka twarogu (ok. 250g)
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Twaróg mielimy. W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!
Rodzynkowe minipączki
Składniki:
750 g mąki
100 g drożdży
50 g cukru
500 ml mleka
40 g masła
4 jajka
20 g cukru waniliowego
200 g rodzynek
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cynamon
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski;drożdże pokruszyć i wymieszać z małą ilością ciepłego mleka i łyżeczką cukru, wlać do mąki;przykryć i odstawić na 15 min;pozostały cukier, mleko, miękkie masło, sól, jaja i cukier waniliowy dodać do zaczynu;wyrabiać ciasto, aż na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza;ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 min (powinno podwoić objętość);następnie do ciasta dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść ;tłuszcz roztopić w głębokim garnku;formować z ciasta małe kulki i smażyć w gorącym tłuszczu 2 min;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu i obtoczyć w cukrze z cynamonem.