5 z 8
Ptysiowe pączki...
fot. Patrycja Wanot

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!

Ptysiowe pączki

Składniki:
250 ml mleka
100 g masła
40 g cukru
20 g cukru waniliowego
150 g mąki
4 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Do mleka dodać masło, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać;zagotować;powoli wsypywać mąkę, stale mieszając, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od dna garnka ;lekko przestudzić;następnie dodawać po jednym jajku i mieszać, aż składniki się połączą ;ciasto przełożyć do szprycy;tłuszcz do smażenia roztopić;pergamin posmarować tłuszczem;pączki wyciskać bezpośrednio na pergamin;następnie ostrożnie zsuwać je do garnka z tłuszczem i smażyć przez 2 min z każdej strony;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem

6 z 8
Oponki...
fot. Paweł Relikowski

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!

Oponki

Składniki:
600 g mąki
200 g masła
30 g drożdży
50 g cukru
2 żółtka
1 jajko
80 ml gęstej śmietany
15 ml mleka
15 ml wódki
tłuszcz do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem;masło, żółtka, jajko, śmietanę i wódkę połączyć z mąką, dodać utarte i podrośnięte drożdże;zagnieść ciasto jak na pierogi;rozwałkować na grubość 1 cm;wycinać szklanką krążki, a następnie w każdym po środku dziurki kieliszkiem ;pozostawić do wyrośnięcia;oponki smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu na złoty kolor;posypać obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukrować.

7 z 8
Pączki z ajerkoniakiem...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!

Pączki z ajerkoniakiem

Składniki:
750 ml mleka
100 g masła
1,5 kg mąki
10 jajek
100 g cukru
30 g cukru waniliowego
100 g drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy

Wykonanie:
Pół litra mleka zagotować z masłem;wsypać 500 g mąki i wymieszać;białka ubić;żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym;następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy;drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku;wszystko razem wymieszać w dużej misce, dodając resztę mąki i zaczyn drożdżowy;dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce;po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia;smażyć kilka minut po każdej ze stron;ostudzone pączki udekorować polewą

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Rozsyp to koło cebuli. Ten nawóz sprawi, że cebul będzie mnóstwo na grządkach!

Rozsyp to koło cebuli. Ten nawóz sprawi, że cebul będzie mnóstwo na grządkach!

Polecamy

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion