
Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!
Ptysiowe pączki
Składniki:
250 ml mleka
100 g masła
40 g cukru
20 g cukru waniliowego
150 g mąki
4 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Do mleka dodać masło, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać;zagotować;powoli wsypywać mąkę, stale mieszając, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od dna garnka ;lekko przestudzić;następnie dodawać po jednym jajku i mieszać, aż składniki się połączą ;ciasto przełożyć do szprycy;tłuszcz do smażenia roztopić;pergamin posmarować tłuszczem;pączki wyciskać bezpośrednio na pergamin;następnie ostrożnie zsuwać je do garnka z tłuszczem i smażyć przez 2 min z każdej strony;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!
Oponki
Składniki:
600 g mąki
200 g masła
30 g drożdży
50 g cukru
2 żółtka
1 jajko
80 ml gęstej śmietany
15 ml mleka
15 ml wódki
tłuszcz do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem;masło, żółtka, jajko, śmietanę i wódkę połączyć z mąką, dodać utarte i podrośnięte drożdże;zagnieść ciasto jak na pierogi;rozwałkować na grubość 1 cm;wycinać szklanką krążki, a następnie w każdym po środku dziurki kieliszkiem ;pozostawić do wyrośnięcia;oponki smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu na złoty kolor;posypać obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukrować.

Tłusty czwartek 2017. Dziś jemy pączki!
Pączki z ajerkoniakiem
Składniki:
750 ml mleka
100 g masła
1,5 kg mąki
10 jajek
100 g cukru
30 g cukru waniliowego
100 g drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Pół litra mleka zagotować z masłem;wsypać 500 g mąki i wymieszać;białka ubić;żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym;następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy;drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku;wszystko razem wymieszać w dużej misce, dodając resztę mąki i zaczyn drożdżowy;dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce;po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia;smażyć kilka minut po każdej ze stron;ostudzone pączki udekorować polewą