
Słodkości nie tylko w tłusty czwartek, ale przez cały karnawał
Karnawał poprzedza Wielki Post. Rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli, w trakcie - 8 lutego - wypadnie tłusty czwartek.

Bez nadzienia, za to chrupkie
W tłusty czwartek cukiernie i piekarnie kuszą nas pachnącymi wypiekami. O ile pączki mają różnorodne nadzienia, o tyle receptura faworków jest prosta. Mają być kruche i posypane cukrem pudrem.

Przepis na ciasto
Jak wygląda tradycyjna receptura na faworki?
Składniki: 1,5 szklanki mąki, 4 łyżki masła, 5 żółtek, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru pudru + łyżka do posypania, łyżka spirytusu, smalec do smażenia.

Jak wycinać faworki?
Zapożyczenie pochodzi z języka francuskiego, gdzie faveur oznacza wstążeczkę. Polskie wypieki przypominają nieco tasiemkę, są tak samo delikatne. Można też na nie mówić chruściki, bo są lekkie i łamliwe jak chrust.
Gdy mamy gotowe ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy pasy. W środku każdego z nich robimy kolejne nacięcie i przekładamy dowolny koniec. W ten sposób uformują nam się faworki. Smażymy na złoty kolor.