1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Łosoś jest jedną z najchętniej kupowanych i przyrządzanych...
fot. pixabay.com

Łosoś jest jedną z najchętniej kupowanych i przyrządzanych ryb w Polsce, nie tylko na święta. Wiele mówi się zarówno o możliwych korzyściach zdrowotnych, jak i negatywnych skutkach ubocznych jedzenia łososia. Jakie są zalety i wady spożywania łososia? Co dzieje się z Twoim ciałem, gdy jemy łososia? Eksperci wymieniają wiele skutków. Zobacz na kolejnych slajdach >>>>>

2 z 12
ŁOSOŚ POMOŻE SCHUDNĄĆ...
fot. unsplash.com

ŁOSOŚ POMOŻE SCHUDNĄĆ
Dzięki zawartości białka i zdrowej zawartości tłuszczu, filet z łososia może pomóc poczuć się sytym po posiłku. Badania pokazują, że ludzie, którzy dostarczają organizmowi wystarczającą ilość białka, prawdopodobnie będą spożywać mniej kalorii na dłuższą metę, ponieważ czują się wystarczająco nasyceni po posiłku. A to oczywiście skutkuje utratą wagi.

3 z 12
ŁOSOŚ JEST BOGATY W WITAMINĘ B12...
fot. pixabay.com

ŁOSOŚ JEST BOGATY W WITAMINĘ B12
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego i komórek krwi w naszym ciele. Niedobór witaminy B12 może objawiać się osłabieniem, utratą wagi, a nawet depresją. Witamina B12 zapobiega również anemii megaloblastycznej, problemowi krwi, który może prowadzić do letargu i wyczerpania.

Ponieważ organizm nie może magazynować własnej witaminy B12, musimy pozyskiwać tę witaminę z pożywienia lub suplementów. Dobrą wiadomością jest to, że łosoś jest przepełniony witaminą B12.

4 z 12
ŁOSOŚ MOŻE ZAWIERAĆ ZANIECZYSZCZENIA...
fot. pixabay.com

ŁOSOŚ MOŻE ZAWIERAĆ ZANIECZYSZCZENIA
Za każdym razem, gdy jemy ryby, narażamy się na potencjalne spożywanie zanieczyszczeń z morza i oceanu. Dioksyny, zanieczyszczenie chemiczne powodowane głównie przez odpady przemysłowe, powszechnie występują w tłuszczu łososia.

Dioksyny są uważane za toksyczne i mogą prowadzić do potencjalnych problemów zdrowotnych, jeśli są spożywane w większych ilościach.

Może to brzmieć przerażająco, ale ryzyko jest rzadkie. Eksperci nadal polecają łososia jako niezawodne źródło zdrowych składników odżywczych, pomimo ryzyka spożywania dioksyn i innych chemikaliów.

Zdaniem specjalistów, korzyści sercowo-naczyniowe i ogólne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tej ryby przewyższają ryzyko.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zobacz również

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych