
ŁOSOŚ POPRAWIA KONDYCJĘ SERCA
Kwasy omega-3 są niezwykle korzystne dla utrzymania zdrowego serca. Omega-3 można znaleźć w takich rzeczach jak siemię lniane, nasiona chia, niektóre orzechy i łosoś. Łosoś jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3, które - jak wskazują badania - pomagają naszemu sercu, obniżając poziom trójglicerydów (tłuszczu, który jest przenoszony w naszej krwi) i zwiększając poziom "dobrego" cholesterolu w naszym organizmie. Wszystko to zmniejsza ryzyko chorób serca.

ŁOSOŚ POMAGA ZMNIEJSZYĆ STAN ZAPALNY
Przewlekły stan zapalny może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca i przewlekły ból. Na szczęście kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w łososiu i innych tłustych rybach powiązano ze zmniejszaniem stanu zapalnego.

ŁOSOŚ MOŻE POPRAWIĆ KONDYCJĘ MÓZGU
Tłuste ryby, takie jak łosoś, mogą poprawić zdrowie mózgu, a nawet spowolnić spadek funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Badania wykazały, że składniki odżywcze ryb (w tym z łososia), takie jak witamina D, witamina B, magnez i selen, mogą mieć pozytywny wpływ na funkcje poznawcze.

ŁOSOŚ TO ŹRÓDŁ PRZECIWUTLENIACZY
Łosoś zyskuje swój różowo-czerwony kolor ze związku chemicznego o nazwie astaksantyna. Jest to naturalnie występujący pigment, który jest również przeciwutleniaczem posiadającym mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Według badań ma on właściwości przeciwzapalne, a także pozytywnie wpływa na zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów i cukrzycy. W szczególności dziki łosoś jest znany z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.