
WAFLE RYŻOWE MOGĄ ZAWIERAĆ SZKODLIWE ZWIĄZKI CHEMICZNE, W TYM ARSEN
W waflach ryżowych znajdują się różne związki chemiczne, między innymi nieorganiczny arsen - silnie trujący pierwiastek chemiczny, którego spożywanie może przyczynić się do rozwinięcia takich chorób jak niektóre nowotwory czy zaburzenia czynności pracy serca. Może też prowadzić do pojawienia się cukrzycy. Pierwiastek ten wykorzystywany jest jako dodatek do nawozów sztucznych stosowanych na polach uprawnych ryżu. Badania Szwedzkiego Instytutu Żywności wykazały, że produkty wytworzone z ryżu posiadają znaczną zawartość arsenu.
Arsen w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy, jednak spożywany nawet w małych dawkach regularnie, może wykazać objawy zatrucia nawet po kilku latach.

WAFLE RYŻOWE NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU
Wafle ryżowe nie zawierają glutenu, dlatego mogą być alternatywą pieczywa dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. Mają również niską zawartość tłuszczów nasyconych i cukru.

WAFLE RYŻOWE DOSTARCZAJĄ WITAMIN I SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Wafle ryżowe pełnoziarniste dostarczają niewielkich ilości niezbędnych składników odżywczych, takich jak mangan, witaminy z grupy B, w tym niacyna i selen, które korzystnie wpływają na organizm człowieka, wspierają zdrowie kości i przyczyniają się do silnego systemu odpornościowego.