1 z 12
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Warzywa to podstawa diety każdego. Bez wyjątku powinniśmy je jeść. Nie zawsze wszystkie, ale z pewnością wśród tak szerokiego asortymentu znajdziemy odpowiednie warzywo dla siebie. My sprawdzamy, dlaczego warto jeść brokuły.
Kto powinien je włączyć do swojej diety, a kto lepiej, aby ich unikał. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>
2 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza
3 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
W brokułach znajduje się kaempferol z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu alergii.
4 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
W brokułach znajduje się także sulforafan, może on uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego