
Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?
Mimo wielu zalet i dobroczynnego wpływu na organizm, nie wszyscy mogą i powinni jeść kapustę kiszoną.
Kapusta kiszona zawiera dużo sodu. Powinny go ograniczyć w swojej diecie osoby z nadciśnieniem tętniczym. Kapusta kiszona jest niewskazane również dla osób cierpiących na przewlekłe choroby układu pokarmowego lub wrzody żołądka, osób chorujących na nerki oraz osób z chorobami układu naczyniowo-sercowego. Kiszona kapusta może działać drażniąco na śluzówkę żołądka.

Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?
Kiszona kapusta jest dość ciężkostrawna. Dodatkowo z racji, że kiszona kapusta zawiera goitrogeny, czyli związki, które znane są z właściwości wolotwórczych, nie powinny jej spożywać osoby borykające się z niedoczynnością tarczycy.
Wiele osób zastanawia się, czy można dawać kapustę kiszoną małym dzieciom. Okazuje się, że przysmak ten można włączyć do diety dzieci po 1. roku życia, najlepiej kisić ją samodzielnie i przed podaniem opłukać lub lekko zagotować.