1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy szpinak? Szpinak ma...
fot. pixabay.com

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy szpinak? Szpinak ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie liści szpinaku chroni między innymi przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych. Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie właściwości posiada szpinak.

Kiedy powinniśmy jeść dużo szpinaku? W jaki sposób szpinak wpływa na organizm? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

2 z 13
SZPINAK OBNIŻA RYZYKO CHORÓB SERCA...
fot. pixabay.com

SZPINAK OBNIŻA RYZYKO CHORÓB SERCA
Ogólnie rzecz biorąc, zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak czy jarmuż, są pokarmami wspierającymi zdrowie serca. Szpinak zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego, które pomagają zwalczać stany zapalne leżące u podstaw chorób serca i innych chorób przewlekłych. Badania wykazały, że luteina, przeciwutleniacz w który jest bogaty w szpinak, może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego u osób z chorobą wieńcową.

Badania wykazały też, że najlepszym sposobem na przyswojenie przez organizm naturalnie występującej w szpinaku luteiny jest połączenie z pełnotłustym mlekiem lub jogurtem w koktajlu. Jak się okazuje, przeciwutleniacz zwalczający stany zapalne najlepiej wchłania się, gdy jest spożywany z tłuszczem.

3 z 13
SZPINAK CHRONI OCZY...
fot. pixabay.com

SZPINAK CHRONI OCZY
Luteina zmniejsza również ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, które jest główną przyczyną utraty wzroku u osób w wieku 50 lat i starszych. Nie ma skutecznego leku ani terapii tej choroby, więc warto podjąć środki zapobiegawcze na wczesnym etapie życia.

4 z 13
SZPINAK WPŁYWA NA CIŚNIENIE KRWI...
fot. pixabay.com

SZPINAK WPŁYWA NA CIŚNIENIE KRWI
Jedzenie szpinaku - ulubionego warzywa Popeye'a - może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Dzieje się tak głównie dlatego, że w szpinaku znajdują się naturalnie występujące azotany (znajdują się one również w burakach i rukoli), które mogą otwierać naczynia krwionośne i poprawiać przepływ krwi. To z kolei odciąża serce i pozwala na obniżenie poziomu ciśnienia krwi.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego  w Grudziądzu

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego w Grudziądzu

Zobacz również

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis