
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy szpinak? Szpinak ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie liści szpinaku chroni między innymi przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych. Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie właściwości posiada szpinak.
Kiedy powinniśmy jeść dużo szpinaku? W jaki sposób szpinak wpływa na organizm? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

SZPINAK OBNIŻA RYZYKO CHORÓB SERCA
Ogólnie rzecz biorąc, zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak czy jarmuż, są pokarmami wspierającymi zdrowie serca. Szpinak zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego, które pomagają zwalczać stany zapalne leżące u podstaw chorób serca i innych chorób przewlekłych. Badania wykazały, że luteina, przeciwutleniacz w który jest bogaty w szpinak, może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego u osób z chorobą wieńcową.
Badania wykazały też, że najlepszym sposobem na przyswojenie przez organizm naturalnie występującej w szpinaku luteiny jest połączenie z pełnotłustym mlekiem lub jogurtem w koktajlu. Jak się okazuje, przeciwutleniacz zwalczający stany zapalne najlepiej wchłania się, gdy jest spożywany z tłuszczem.

SZPINAK CHRONI OCZY
Luteina zmniejsza również ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, które jest główną przyczyną utraty wzroku u osób w wieku 50 lat i starszych. Nie ma skutecznego leku ani terapii tej choroby, więc warto podjąć środki zapobiegawcze na wczesnym etapie życia.

SZPINAK WPŁYWA NA CIŚNIENIE KRWI
Jedzenie szpinaku - ulubionego warzywa Popeye'a - może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Dzieje się tak głównie dlatego, że w szpinaku znajdują się naturalnie występujące azotany (znajdują się one również w burakach i rukoli), które mogą otwierać naczynia krwionośne i poprawiać przepływ krwi. To z kolei odciąża serce i pozwala na obniżenie poziomu ciśnienia krwi.