
SZPINAK ZMNIEJSZA RYZYKO SPADKU FUNKCJI POZNAWCZYCH
Szpinak pomaga chronić mózg. Badania wykazały, że osoby spożywające większą ilość zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, zauważyli znaczny spadek tempa spadku funkcji poznawczych.

SZPINAK POPRAWIA KONDYCJĘ SKÓRY
Szpinak jest naładowany witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami, z których wiele może pomóc skórze stać się gładką i promienną. Spośród nich wszystkich witamina A jest kluczowa dla promiennej skóry, a jedna filiżanka szpinaku zawiera około 63% dziennej wartości tej witaminy. Badania wykazały, że witamina A odgrywa rolę w regulacji wytwarzania komórek skóry, a także w wytwarzaniu śluzu, który chroni ją przed infekcjami.

Nowe badanie mówi, że SZPINAK MOŻE BYĆ KLUCZPOWY DLA ZMNIEJSZENIA RYZYKA ZACHOROWANIA NA RAKA
Spożywanie szpinaku może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że jedzenie szpinaku może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się guzów okrężnicy. Naukowcy odkryli, że szpinak poprawiał zdrowie jelit. Szpinak jest bogaty w witaminę K, witaminę A, kwas foliowy, mangan, magnez, żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik pokarmowy. Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w liściach szpinaku warzywo to jest polecane jako dobra ochrona przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą.

SZPINAK MA WŁAŚCIWOŚCI USPOKAJAJĄCE I ZAPOBIEGA MIGRENOM
W szpinaku znajduje się sporo magnezu, jego jedzenie zaleca się więc osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy, w tym bólom migrenowym.