Smaki Kujaw i Pomorza sezon 3 odcinek 21
Szpinak - właściwości
Szpinak powinien gościć w naszej diecie przez cały rok. Jest bogaty w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Szpinak ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pomaga w wielu dolegliwościach i warto go jeść. Szpinak jest bogaty w składniki odżywcze, dobre zwłaszcza dla serca i oczu. Szpinak jest również niskokaloryczny, ale równocześnie pełen smaku i nawet zawiera trochę białka.
To Cię może też zainteresować
Szpinak jest też produktem niesamowicie wszechstronnym - można go używać w sałatkach, koktajlach, smażony jako dodatek do obiadu, w makaron - lista jest naprawdę długa. Szpinak można jeść na surowo albo po obróbce termicznej, ponieważ nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości nawet gdy jest podawany na gorąco.
Jeśli masz te objawy - koniecznie jedz szpinak!
Szpinak ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie liści szpinaku chroni między innymi przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych. Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.
W takich sytuacjach warto jeść szpinak. Kto powinien włączyć go do diety?
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie właściwości posiada szpinak.
Kiedy powinniśmy jeść dużo szpinaku? W jaki sposób szpinak wpływa na organizm? Zobacz koniecznie w naszej galerii:
