
Proces kiszenia podnosi wartości odżywcze ogórków, między innymi wzbogaca je w kwas mlekowy, który jest źródłem cennych probiotyków. Sprawdź, co stanie się z Twoim organizmem, jeśli zaczniesz spożywać ogórki kiszone. Szczegóły na kolejnych slajdach w galerii.

Ogórki małosolne są niskokaloryczne - 100 g to zaledwie 11 kcal! Warto więc stosować je jako dodatek do obiadów zamiast sałatek z sosami śmietanowymi lub majonezowymi. Twoja waga z pewnością ruszy w dół. Chrup je także jako przekąskę między posiłkami.

Ogórki małosolne są bogate w probiotyki. Działają one pozytywnie przede wszystkim na florę jelitową. Przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol. Ponadto wspierają procesy trawienne i chronią przed biegunką. Dzięki ogórkom pozbędziesz się brzuszka i poczujesz się lekko i zdrowo!

Ogórki małosolne zawierają witaminę C. Wspiera ona pracę układu odpornościowego i krwionośnego. Ponadto reguluje pracę kolagenu i działa odmładzająco! Właściwy poziom witaminy C w organizmie sprawi, że Twoja cera stanie się jędrniejsza i rozświetlona.