
Ogórki małosolne zawierają magnez oraz potas. Spożywanie ich pomaga obniżyć poziom stresu i zrelaksować się. Wzbogacenie diety o ogórki małosolne pozwoli uregulować pracę układu nerwowego.

Ogórki małosolne są bogate w witaminy z grupy B. Witaminy te przynoszą wiele korzyści dla organizmu - przede wszystkim pozwalają czerpać energię z pożywienia, wspierają pracę układu nerwowego, a także wpływają na poprawę kondycji skóry i paznokci.

Ogórki mają w sobie dużo błonnika. Wspomaga on pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ponadto daje uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej nam zrzucić zbędne kilogramy.

Ogórki małosolne zawierają acetylocholinę. Działa ona pobudzająco na mięśnie szkieletowe. Jednocześnie zmniejsza częstość akcji serca oraz siłę jego skurczu. Ponadto obniża ciśnienie krwi i działa korzystnie na perystaltykę jelit.