
Co jeść, żeby zredukować stres? Okazuje się, że istnieje dieta łagodząca lęk, idealna dla osób zestresowanych. Sprawdź teraz, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie przy stresującym trybie życia >>>>>

Tak herbata łagodzi stres i lęk
Zielona i czarna herbata to doskonały produkt, który poprawia zdrowie mózgu i łagodzi stany lękowe. Zielona herbata jest niezwykle bogata w polifenole i katechinę mającą silne właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych wraz z wiekiem - wyjaśniają specjaliści. - Zielona herbata jest również bogata w aminokwas L-teaninę, która, jak wykazano, zmniejsza poziom stresu i niepokoju.

Tak owoce jagodowe łagodzą stres i lęk
Jagody są bogate w błonnik i naturalne przeciwutleniacze, takie jak witaminy C i E. Oferują także mikroelementy, takie jak wapń, kwas foliowy, selen, luteina oraz alfa i beta karoten. Badania wykazały, że jedzenie jagód może niezwykle skutecznie poprawiać nastrój i zapobiegać depresji.

Tak jajka łagodzą stres i lęk
Żółtka jaj są bogate w witaminę D a badania wyraźnie potwierdzają rolę witaminy D w łagodzeniu objawów depresji i lęku. To rozpuszczalna w tłuszczach witamina znana ze swojej roli we wchłanianiu wapnia, wzroście, mineralizacji i przebudowie kości. W mózgu działa jak neurosteroid i odgrywa rolę w ochronie przed depresją i zaburzeniami lękowymi. Istnieje dobrze ugruntowany związek między niedoborem witaminy D a objawami depresji, a także nasilonym stanem lękowym, ponieważ niedobór lub nadmiar witaminy D odgrywa kluczową rolę w regulowaniu reakcji na stres.