
Tak awokado łagodzi stres i lęk
Awokado jest doskonałym źródłem magnezu - ten minerał występujący w organizmie reguluje reakcje biochemiczne w organizmie, w tym syntezę białek oraz funkcjonowanie mięśni i nerwów. Pomaga też regulować wiele kluczowych neuroprzekaźników wpływających na nastrój. Badania pokazują, że niedobór magnezu wiąże się również z niepokojem, zmęczeniem i drażliwością. Wykazano, że dodanie większej ilości magnezu do diety poprawia jakość snu, nawodnienie oraz wzrost i regenerację mięśni, a sen, odżywianie i aktywność fizyczna są ściśle powiązane z naszym zdrowiem psychicznym, zwłaszcza z objawami lęku i depresji.

Tak liściaste warzywa zielone łagodzą stres i lęk
Warzywa liściaste są doskonałym źródłem błonnika i karotenoidów oraz są bogate w kwas foliowy, czyli witaminę B9. Zawierają także witaminy C, K i wapń. Kwas foliowy to składnik odżywczy, który podtrzymuje działanie neuroprzekaźników, chemicznych przekaźników w naszym mózgu, które regulują nastrój i funkcje poznawcze, w tym radzenie sobie z lękiem i stresem. Warto zatem sięgać po takie produkty jak szpinak i jarmuż.

Tak kefir łagodzi stres i lęk
Fermentowane produkty spożywcze, takie jak niesłodzony kefir wytwarzany z pełnego mleka, sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii jelitowych. Może to pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i pobudzeniu produkcji kluczowych substancji chemicznych, takich jak enzymy, neuroprzekaźniki i inne cząsteczki, których mózg potrzebuje do najlepszego funkcjonowania.

Te produkty mogą zwiększyć poziom stresu i lęku
Na wysoki poziom lęku negatywnie wpływają produkty wysoko przetworzone, bogate w cukry proste, produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Na liście są więc dania typu fast-food, słodycze, napoje gazowane, produkty smażone i smażone w głębokim tłuszczu, produkty zbożowe z oczyszczonej mąki czy czerwone mięso. Stany lękowe nasila też nadmiar kofeiny, która pobudza obszar w mózgu odpowiedzialny za informowaniu o zagrożeniu. 400 mg kofeiny dziennie to bezpieczna granica - jedno espresso zawiera jej ok. 200 mg, choć to oczywiście zależy od rodzaju kawy i sposobu jej parzenia. Również alkohol, choć może się wydawać, że pomaga się zrelaksować, działa tylko krótkoterminowo.