
NIEDOBÓR CHROMU
Nieodparta chęć na słodycze może być wynikiem niedoborów chromu. Chrom pełni w organizmie kilka ważnych ról: pobudza trzustkę do produkcji insuliny, reguluje stężenia glukozy we krwi, redukuje poziom "złego" cholesterolu a podwyższa poziom "dobrego". Niedobór chromu może objawiać się apetytem na słodkie, ale również drażliwością, niepokojem, zmęczeniem, bólami głowy czy mrowieniem kończyn.
Niedobór chromu jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy.

NIEDOBÓR CYNKU, MANGANU I WITAMIN
Cynk, mangan, witaminy z grupy B i C odgrywają ważną rolę w metabolizmie cukru. Niedostarczanie tych składników w odpowiedniej ilości może powodować większy apetyt na cukier.

STRES
Głównym źródłem energii dla mózgu są węglowodany, a dokładniej glukoza. W dużym stresie mózg potrzebuje ok. 12 proc. więcej energii. W takiej sytuacji wiele osób sięga po słodkie przekąski, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi (ale po ich zjedzeniu poziom glukozy spada szybciej, niż w przypadku spożycia pokarmów o niskiej zawartości cukru).
Pokarmy bogate w cukier wyzwalają uwalnianie serotoniny, która jest hormonem dobrego samopoczucia.
Stres podwyższa poziom kortyzolu - hormonu stresu - a obniża działanie insuliny na komórki. W efekcie pojawia się głód i ochota na słodkie.

BRAK SNU
Ochotę na słodycze wzmaga również brak snu. Badacze odkryli, że im gorsza jakość snu i im mniej snu, tym większe spożycie cukru, tłuszczów nasyconych i kofeiny.