
Kotlety mielone
Jeśli nie przepadamy za gorącymi kanapkami możemy wykorzystać pieczywo do przygotowania… kotletów. Namoczona bułka w wodzie doskonale się sprawdzi jako dodatek do kotletów mielonych: zarówno mięsnych, jak i warzywnych.

Czerstwe pieczywo jako dodatek do sosu
Znawcy kuchni wiedzą też, jak ważna jest odpowiednia konsystencja sosu: dodanie kromki chleba bez skórki pod koniec gotowania pomoże zagęścić sos. Do takich zastosowań najlepiej się sprawdzi razowiec bez dodatku ziaren.

Panzaella, czyli sałatka chlebowa
Czerstwy chleb zabłyśnie smakiem również w pysznej, lekkiej sałatce panzaelli. Potrzebne będą: 300 g czerstwego pieczywa, 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone cebule, bazylia i oregano, oliwa ocet winny.
Czerstwe pieczywo pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm, wrzucić na blachę do pieczenia, polać oliwą i posypać bazylią i oregano. Piec przez ok. 8 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Cebulę pokroić w piórka, pomidory pokroić na kawałki. Umyte i pokrojone warzywa połączyć z grzankami, skropić oliwą, doprawić bazylią, solą i pieprzem, dodać nieco octu winnego i wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje jedzona jeszcze tego samego dnia.

Puddingi przygotowane z chlebem