Kluczem do zmniejszenia ilości wyrzucanej żywności są przemyślane zakupy, ponieważ aż ¾ Polaków (72,7 proc.) kupuje żywność spontanicznie. Równie ważne jest także odpowiednie przechowywanie tak, aby jedzenie się nie psuło. Dotyczy to również chleba.
Jak więc przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej zachowało świeżość?
Woreczki lub torebki foliowe są niezbędne, jeśli kupujemy chleb w piekarni lub sklepie i nie mamy ze sobą żadnego innego opakowania. Natomiast już w domu, warto przełożyć wypieki do materiałowego woreczka, np. z lnu lub do chlebaka, najlepiej z drewna lub metalu.
- Przechowywanie chleba w folii mimo tego, że chroni przed przenikaniem pieczywa innymi zapachami, może spowodować zbieranie się wilgoci i nie zapewnia właściwego obiegu powietrza. Nie rekomenduje się również wkładania chleba do lodówki. Zbyt niska temperatura może spowodować utratę wody w chlebie, a w konsekwencji zmniejszyć walory smakowe. Aby wydłużyć świeżość pieczywa, należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu – tłumaczy Katarzyna Piotrowska, dietetyk współpracująca z piekarnią Asprod.
To można zrobić z pieczywem, które nam zostało - lista
Co można zrobić z pieczywem, które nam zostało? Pomysły na pyszne potrawy pokazujemy na kolejnych zdjęciach w poniższej galerii.
