
To się dzieje z organizmem, gdy jemy czosnek. Trzeba uważać też na negatywne skutki!
Czosnek jest popularnym warzywem wykorzystywanym w wielu domach jako przyprawa. Ma mocny specyficzny smak, który nadaje aromatu potrawom. Jest znany ze swoich walorów zdrowotnych.
Czy ma jakieś negatywne skutki i czy można go przedawkować? Zobacz szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Czosnek zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, związki selenu, wapnia, fosforu oraz żelaza i magnezu, a także prowitaminę A.
Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, ma działanie antygrzybiczne i poprawia krążenie.

Czosnek ma dość mocny i nieprzyjemny zapach, który po obróbce termicznej jest łagodniejszy. Niestety w walce z przeziębieniem i grypą wskazany jest na surowo, ponieważ smażony traci działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze.
Najlepiej jest zgnieść czosnek przed spożyciem, ponieważ wydzielają się wtedy allicyna i tiosulfinat. Niszczą one wirusy odpowiedzialne za grypę i przeziębienie.

Najlepszym sposobem na leczenie choroby jest syrop z czosnku. Trzeba zetrzeć lub zgnieść parę ząbków czosnku, dodać do powstałej miazgi wyciśnięty sok z cytryny, a następnie dolać do tego pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody.
Warto jest dodać dodatkowo miód, który ma właściwości lecznicze, a także złagodzi trochę ostry smak mikstury. Tak powstały syrop spożywać po parę łyżek dziennie. Jest dobry dla dzieci jak i dla dorosłych.