1 z 8
Przewijaj galerię w dół
W czerwcu rozpoczyna się sezon na jagody. Różnorodne odmiany...
fot. pixabay

W czerwcu rozpoczyna się sezon na jagody. Różnorodne odmiany można spotkać w lesie lub uprawiać w ogródku bądź na działce. W ostatnich latach szczególną popularnością cieszy się jagoda kamczacka. Małe mięsiste owoce z nasionami są nie tylko smaczne i łatwe w uprawie, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jemy jagody. Poznaj ich właściwości zdrowotne! Szczegóły w galerii.

2 z 8
Najlepiej spośród owoców niszczy wolne rodniki (indeks ORAC...

Najlepiej spośród owoców niszczy wolne rodniki (indeks ORAC - 13400 µmolTE/100gms). Warto spożywać ją w profilaktyce przeciwnowotworowej.

3 z 8
Dzięki związkom fenolowym przeciwdziała pojawieniu się...

Dzięki związkom fenolowym przeciwdziała pojawieniu się chorób neurodegeneracyjnych.

4 z 8
Obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ciśnienie krwi...

Obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ciśnienie krwi - warto je więc spożywać w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zobacz również

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy