
W czerwcu rozpoczyna się sezon na jagody. Różnorodne odmiany można spotkać w lesie lub uprawiać w ogródku bądź na działce. W ostatnich latach szczególną popularnością cieszy się jagoda kamczacka. Małe mięsiste owoce z nasionami są nie tylko smaczne i łatwe w uprawie, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Oto co dzieje się z organizmem, gdy jemy jagody. Poznaj ich właściwości zdrowotne! Szczegóły w galerii.

Najlepiej spośród owoców niszczy wolne rodniki (indeks ORAC - 13400 µmolTE/100gms). Warto spożywać ją w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Dzięki związkom fenolowym przeciwdziała pojawieniu się chorób neurodegeneracyjnych.

Obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ciśnienie krwi - warto je więc spożywać w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki.