
Kiszonki mają bardzo wysoką wartość odżywczą oraz niewielką wartość kaloryczną. Eksperci przekonują, że warto je mieć w diecie.
Poznaj 10 zalet jedzenia kiszonek. Na kolejnych slajdach naszej galerii zobaczysz, co dzieje się z naszym organizmem po kiszonkach.

Kiszonki stanowią źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków. Korzystnie wpływają na procesy metaboliczne, regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego. Włączenie kiszonek do menu wspomaga odnowę flory bakteryjnej, osłabionej np. przez antybiotyki lub częste stosowanie leków przeciwbólowych

Kiszonki zawierają dużo błonnika. Dają uczucie sytości, a są niskokaloryczne. Są polecane jako składnik diet odchudzających

Kiszone produkty poprawiają trawienie i ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Są stosowane w profilaktyce i leczeniu zaparć. Działają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego