9 z 15

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Pieczarki są najłagodniejszymi ze wszystkich grzybów sprzedawanych na rynku i najlepiej smakują w połączeniu z innymi, bardziej ziemistymi odmianami grzybów
10 z 15

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Ze względu na ekspozycję na światło słoneczne grzyby są naturalnym, niezwierzęcym źródłem witaminy D2.
11 z 15

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Wykazało ono, że kobiety, które jadły minimum 10 g świeżych pieczarek dziennie mają o 36% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiety, które nie spożywały ich wcale, a kobiety jedzące minimum 4 g suszonych pieczarek dziennie – o 53%.
12 z 15

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Ekstrakty z pieczarek wykazały zdolność hamowania wzrostu m.in. drożdży Candida i licznych bakterii, np. Escherichia coli, Salmonella, Schigella, Listeria.