1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Cebula oprócz czosnku to produkt, który można znaleźć niemal...
fot. archiwum Polska Press

Cebula oprócz czosnku to produkt, który można znaleźć niemal w każdej potrawie.

Co dzieje się z organizmem, gdy regularnie spożywasz cebulę? Wiele osób sięga po cebulę każdego dnia. Jakie są zalety i wady spożywania cebuli? Cebula może chronić przed niektórymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi, ale równocześnie może zwiększać ryzyko niektórych chorób. Jest też kilka nieprzyjemnych efektów ubocznych spożywania cebuli.

Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy regularnie spożywa się cebulę? Eksperci wymieniają wiele skutków.

Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych jedzenia cebuli. Poznaj je w naszej galerii >>>>>

2 z 12
Świeżo posiekana cebula dodaje chrupkości i nieco słodyczy,...
fot. archiwum Polska Press

CEBULA MOŻE POWODOWAĆ WZDĘCIA I GAZY

Świeżo posiekana cebula dodaje chrupkości i nieco słodyczy, a także zdrowych przeciwutleniaczy do potraw, jednak może również powodować wzdęcia i nadmierne gazy. Cebula zawiera fruktozę, która jest naturalnie występującym cukrem w wielu owocach i niektórych warzywach. Ale kiedy bakterie w jelitach rozkładają fruktozę, powstaje gaz.

U niektórych osób, które mają trudności z trawieniem, zwłaszcza u osób z zespołem jelita drażliwego, cebula może powodować bolesne gazy, skurcze i wzdęcia.

3 z 12
Istnieje wiele dowodów na to, że cebula ma działanie...
fot. archiwum Polska Press

CEBULA MOŻE MIEĆ DZIAŁANIE ANTYBAKTERYJNE

Istnieje wiele dowodów na to, że cebula ma działanie antybakteryjne na organizm, a badania sugerują, że ma ona zdolność zwalczania szkodliwych bakterii, w tym E. coli i S. aureus. Stwierdzono nawet, że związek zawarty w cebuli zwany kwercetyną może hamować wzrost pewnych bakterii zwanych H. pylori, które są związane z wrzodami żołądka. Cebula nie uchroni przed E. coli i nie zapobiega wrzodom żołądka, jednak uważa się, że ma właściwości zwalczające bakterie.

4 z 12
Oprócz gazów i dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, po...
fot. archiwum Polska Press

CEBULA MOŻE POWODOWAĆ REFLUKS

Oprócz gazów i dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, po zjedzeniu cebuli można doświadczyć refluksu żołądkowo-przełykowego. Kwaśne składniki soku żołądkowego mogą wracać do przełyku, co z kolei powoduje uczucie pieczenia. Fermentujący błonnik znajdujący się w cebuli może powodować nadmierne bekanie, co może również wywoływać objawy refluksu żołądkowego.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pożar  domu w powiecie chełmińskim. Straty będą duże. Mamy zdjęcia

Pożar domu w powiecie chełmińskim. Straty będą duże. Mamy zdjęcia

Anwil - Arriva Polski Cukier 1:0. Obrona, bloki i fenomenalna druga połowa faworyta

Anwil - Arriva Polski Cukier 1:0. Obrona, bloki i fenomenalna druga połowa faworyta

Nadzieja dla pałacu w Samostrzelu. Nowi właściciele planują inwestycje

Nadzieja dla pałacu w Samostrzelu. Nowi właściciele planują inwestycje

Zobacz również

Wiec Sławomira Mentzena w Toruniu. Deszcz nie odstraszył tłumu

Wiec Sławomira Mentzena w Toruniu. Deszcz nie odstraszył tłumu

Polskie sztandary nad Berlinem. Wyjątkowa wystawa w bydgoskim muzeum - zobacz zdjęcia

Polskie sztandary nad Berlinem. Wyjątkowa wystawa w bydgoskim muzeum - zobacz zdjęcia