
Pomarańcza obok mandarynek to chyba jeden z najbardziej zimowych owoców kojarzonych ze świętami Bożego Narodzenia. To także pomarańczowa bomba witaminowa. Zimą chętnie dodawana do herbaty czy deserów, ale również zjadana "na surowo". A co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy pomarańcze? Dlaczego warto je jeść szczególnie zimą? Sprawdziliśmy.
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>>

Pomarańcze i sok pomarańczowy mają właściwości przeciwnowotworowe.
Udowodniono, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci i ma działanie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, wątroby i jelita grubego.

Częste spożywanie pomarańczy może pomóc w walce z nadciśnieniem, cholesterolem, problemami układu nerwowego, trawiennego i odpornościowego.

Wykazuje też właściwości antybakteryjne, przydając się przy przeziębieniach, stanach zapalnych i leczeniu trądziku.