
Śliwki to prawdziwa bomba witamin oraz składników mineralnych. Sprawdź na kolejnych slajdach galerii, co stanie się z twoim organizmem, gdy włączysz do diety te owoce.

Śliwki wzmacniają kości
Już spożywanie 10 suszonych śliwek dziennie przez cały rok może poprawić gęstość mineralną kości w przedramionach i dolnej części kręgosłupa. Szczególnie polecane są kobietom po menopauzie i osobom starszym, cierpiącym na osteoporozę. To zasługa witaminy K, wapnia i pozostałej mieszanki minerałów.

Śliwki wpływają na pracę jelit i pomagają się wypróżnić
Szczególnie mowa o suszonych śliwkach. Już ich niewielka ilość dostarcza organizmowi właściwą dawkę błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie.. Śliwki wprowadzają jelita w ruch i zapewniają odpowiednie nawodnienie.

Śliwki wspierają odchudzanie
Jedna śliwka ma tylko 5 kcal, to świetna i niskokaloryczna przekąska, a dzięki obecności błonnika przyspiesza trawienie. Najlepiej zjeść kilka w ciągu dnia - nie można przesadzać z ich ilością, ponieważ zawierają sporo cukru. Dotyczy to zwłaszcza cukrzyków. Kilka śliwek poprawi także smak jogurtu czy koktajlu.