
Śliwki chronią komórki przed nowotworami
Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią DNA komórek przed uszkodzeniami i zapobiegają ich mutacjom. Aby wzmocnić ochronę, możemy je spożywać na zmianę z innymi owocami i warzywami m.in. aronią, wiśnią czy borówką amerykańską.

Śliwki obniżają ciśnienie krwi
Dzięki dużej dawce potasu rozluźniają naczynia krwionośne. Potas zmniejsza także agregację płytek krwi, wykrzepianie wewnątrznaczyniowe oraz przyleganie monocytów do ściany naczyń, dzięki czemu zapobiega chorobom serca i miażdżycy.

Śliwki wspomagają pracę mięśni
To kolejna zasługa potasu w ich składzie (aż 210 mg na 100 g). Potas odpowiada za prawidłowy skurcz mięśni i zwiększanie ich napięcia. Braki tego minerału w organizmie mogą doprowadzić do rozpadu mięśni czyli rabdomiolizy.

Śliwki nawadniają skórę
Jedzenie owoców i warzyw może diametralnie wpłynąć na kondycję skóry. Wśród nich szczególną rolę odgrywają śliwki, które składają się w przeważającej części z wody.