Ze śliwek możemy zrobić dżemy, kompoty, nalewki, czy wykorzystać do przygotowania pysznych ciast pierogów, knedli, budyniu czy puddingu. Drzewka lub krzewy śliwy często można spotkać w przydomowych ogródkach i na działkach.
Dzieje się tak dlatego, że są niezwykle łatwe w uprawie - mają niewielkie wymagania glebowe i są odporne na warunki atmosferyczne. W sezonie nie brakuje soczystych i słodkich owoców w marketach i na targach. Chętnie spożywamy je nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze.
Przeczytaj także: Takie są skutki jedzenia arbuza dla naszego organizmu. Oto właściwości i zalecenia
Ile można zjeść świeżych śliwek dziennie?
Specjaliści zalecają spożywanie około 80-100 g śliwek dziennie, czyli około 2-3 śliwek w zależności od ich wielkości. Zbyt duża ilość może powodować działanie przeczyszczające.
Na co są dobre śliwki? Oto wartości odżywcze śliwek
W śliwkach znajdziemy między innymi:
- witaminy: A, C, E, B6, K,
- polifenole (m.in. kwas chlorogenowy),
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- błonnik.
To stanie się z twoim organizmem, jak będziesz jeść dwie śliwki dziennie
Niektóre właściwości zdrowotne śliwek są wyjątkowe. Sprawdź, co stanie się z twoim organizmem, gdy będziesz jeść dwie śliwki dziennie. Szczegóły w galerii:
