
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Co podać na śniadanie wielkanocne? Zobacz na kolejnych slajdach, jakie dania powinny się znaleźć na wielkanocnym stole >>>>>

ŚWIĘCONKA
Podczas śniadania wielkanocnego najważniejsze jest zjedzenie święconki, czyli produktów z koszyczka, które w Wielką Sobotę zostały poświęcone. Wszystkie produkty ze święconki powinny zostać zjedzone. Tradycja wielkanocna zabrania wyrzucenia tych produktów, a także dawania ich zwierzętom.

JAJKA
Śniadanie wielkanocne rozpoczyna się tradycyjnie od dzielenia się jajkiem i składania sobie najlepszych życzeń. Jajka w każdej postaci na wielkanocnym stole są jest symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Jajko zapewnia płodność, symbolizuje życie.

SÓL I PIEPRZ
Sól jest symbolem prawdy i oczyszczenia. Dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Kiedyś wierzono, że potrafi odstraszyć zło. Bez soli nie ma życia. Dla chrześcijan symbolizuje sedno życia i prawdy.
Czarny zmielony pieprz nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (rodzaj sosu). Robili to na pamiątkę ciężkiej, niewolniczej pracy przy produkcji cegieł w Egipcie.