5 z 11
Żurek...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Żurek

To jedna z potraw, które podaje się na obiad. Tradycyjny żurek wielkanocny przygotowuje się z białej kiełbasy oraz jajek. Niezbędne są również przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek.

6 z 11
Babka wielkanocna...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Babka wielkanocna

To ciasto, które pojawia się w większości polskich domów. Zazwyczaj przygotowuje się piaskową, ale coraz większą popularnością cieszy się babka cytrynowa. Polana czekoladą stanowi idealny wielkanocny deser.

7 z 11
Pasztet...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Pasztet

Idealny pasztet powinien być zwarty i łatwy w krojeniu. Wilgoć zapewni mu właściwa ilość tłuszczu. Alternatywą dla osób niejedzących mięsa jest pasztet przygotowany z warzyw. Wykorzystać do niego można ciecierzycę, fasolę oraz soczewicę.

8 z 11
Baranek...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Baranek

Wielkanocny baranek z masła to obowiązkowe wyposażenie święconki. Dawniej robiono go z wosku, ciasta oraz marcepanu. Do zrobienia baranka z masła niezbędna jest foremka.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Finał Dni Inowrocławia. Jest wesołe miasteczko i food trucki. Zobaczcie zdjęcia

Finał Dni Inowrocławia. Jest wesołe miasteczko i food trucki. Zobaczcie zdjęcia

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia

Parkrun Toruń: krótka rozgrzewka i w trasę! Mamy zdjęcia z sobotniego biegu

Parkrun Toruń: krótka rozgrzewka i w trasę! Mamy zdjęcia z sobotniego biegu

Zobacz również

Interwencje strażaków we Włocławku i pow. włocławskim. Powalone drzewa, zerwane linie

AKTUALIZACJA
Interwencje strażaków we Włocławku i pow. włocławskim. Powalone drzewa, zerwane linie

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"