5 z 11
Żurek...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Żurek

To jedna z potraw, które podaje się na obiad. Tradycyjny żurek wielkanocny przygotowuje się z białej kiełbasy oraz jajek. Niezbędne są również przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek.

6 z 11
Babka wielkanocna...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Babka wielkanocna

To ciasto, które pojawia się w większości polskich domów. Zazwyczaj przygotowuje się piaskową, ale coraz większą popularnością cieszy się babka cytrynowa. Polana czekoladą stanowi idealny wielkanocny deser.

7 z 11
Pasztet...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Pasztet

Idealny pasztet powinien być zwarty i łatwy w krojeniu. Wilgoć zapewni mu właściwa ilość tłuszczu. Alternatywą dla osób niejedzących mięsa jest pasztet przygotowany z warzyw. Wykorzystać do niego można ciecierzycę, fasolę oraz soczewicę.

8 z 11
Baranek...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Baranek

Wielkanocny baranek z masła to obowiązkowe wyposażenie święconki. Dawniej robiono go z wosku, ciasta oraz marcepanu. Do zrobienia baranka z masła niezbędna jest foremka.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Zobacz również

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie