
Żurek
To jedna z potraw, które podaje się na obiad. Tradycyjny żurek wielkanocny przygotowuje się z białej kiełbasy oraz jajek. Niezbędne są również przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek.

Babka wielkanocna
To ciasto, które pojawia się w większości polskich domów. Zazwyczaj przygotowuje się piaskową, ale coraz większą popularnością cieszy się babka cytrynowa. Polana czekoladą stanowi idealny wielkanocny deser.

Pasztet
Idealny pasztet powinien być zwarty i łatwy w krojeniu. Wilgoć zapewni mu właściwa ilość tłuszczu. Alternatywą dla osób niejedzących mięsa jest pasztet przygotowany z warzyw. Wykorzystać do niego można ciecierzycę, fasolę oraz soczewicę.

Baranek
Wielkanocny baranek z masła to obowiązkowe wyposażenie święconki. Dawniej robiono go z wosku, ciasta oraz marcepanu. Do zrobienia baranka z masła niezbędna jest foremka.