https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Trawka w żubrówce - czyli kultowa wódka o światowej sławie

Janka Werpachowska, Kurier Poranny
W Polmosie Białystok powstaje Żubrówka – słynna wódka z trawką. Do każdej butelki trzeba włożyć źdźbło specjalnie wyselekcjonowanej i przyciętej trawy żubrowej – jedną z pracownic, które się tym zajmują, jest Beata Kaczmarska.
W Polmosie Białystok powstaje Żubrówka – słynna wódka z trawką. Do każdej butelki trzeba włożyć źdźbło specjalnie wyselekcjonowanej i przyciętej trawy żubrowej – jedną z pracownic, które się tym zajmują, jest Beata Kaczmarska.
Żubrówka z białostockiego Polmosu znana jest na całym świecie. Kiedyś wierzono, że trawa zwana żubrówką jest afrodyzjakiem. Czy wyprodukowana na jej bazie wódka też - nie wiadomo. Niektórzy twierdzą, że tak, pod warunkiem, że jest pita z umiarem.

Kiedyś znalazłam się w towarzystwie ludzi z różnych stron Europy - na warsztatach sommelierskich. Pierwsza wspólna kolacja była jednocześnie okazją do bliższego poznania się. Każdy się przedstawiał, mówił skąd jest.

- Mieszkam w Białymstoku - zaczęłam. I ujrzałam w oczach Węgrów, Francuzów i innych gości z zagranicy pytanie: - Gdzie to jest?

- Z Białegostoku jest niedaleko do Białowieży - próbowałam jakoś przybliżyć obcokrajowcom lokalizację naszego miasta.

- Oh, yes! Żubrówka! - rozległy się okrzyki. Jeszcze większa była radość gości, kiedy dowiedzieli się, że mieszkam w mieście, w którym ta wódka jest produkowana.

A za kilka dni widziałam, jak nasi zagraniczni przyjaciele wracali z ostatnich zakupów przed powrotem do domu. Prawie każdy miał przynajmniej jedną butelkę Żubrówki. Wtedy zrozumiałam, że żubr, jego ulubiona trawka i powstająca na baziej tej trawki wódka to nasze podlaskie bogactwo

Staropolska tradycja

Receptura produkowanej obecnie w białostockim Polmosie Żubrówki wcale nie jest bardzo stara. Powstała w 1928 roku. Ale ówcześni technolodzy nie bez powodu sięgnęli po aromatyczną trawkę, rosnącą w Puszczy Białowieskiej. W wielu źródłach historycznych bowiem znajdowały się informacje, iż szlachta polska chętnie podnosiła walory smakowe gorzałki, dodając do niej źdźbło trawy żubrowej. Najwcześniejsza wzmianka na ten temat pochodzi z XIV wieku. A więc białostocka Żubrówka blisko siedemsetletnią tradycją stoi.

To trawka czyni cuda...

W dawnych wiekach wierzono, że dziko rosnąca na leśnych polanach Puszczy Białowieskiej trawa jest prawdziwym afrodyzjakiem i nadaje siłę żubra tym, którzy ją konsumują. Żubrówka to określenie ludowe, pod którym ukrywają się dwa gatunki traw: turówka wonna i turówka leśna. Są to drobne rośliny o wysokości od 40 do 60 cm, o charakterystycznym, mocnym zapachu kumaryny, przypominającym zapach świeżego siana.

Żubry uwielbiają miękkie, soczyste trawy. Zaczynają się nimi odżywiać wczesną wiosną w miejscach, gdzie najwcześniej stopił się śnieg, rezygnując z zimowej diety. Powiązań między żubrem a trawą żubrową można także szukać w zapachu żubrzej sierści, która ma dość silny aromat zbliżony do piżma. W naszym odbiorze zapach ten podobny jest do zapachu trawy żubrowej i z nią jest kojarzony.

... wystarczy źdźbło

Aby wyprodukować wódkę należy najpierw zdobyć trawę żubrową, co wcale nie jest prostym zadaniem.

Trudno dotrzeć w głąb puszczy, gdzie trawa rośnie. Zbieracze pokonują dziesiątki kilometrów pieszo, aby zerwać żubrówkę z niedostępnych, tylko im znanych miejsc. Wyłącznie doświadczone osoby potrafią rozpoznać trawę żubrową wśród wielu innych gatunków traw. Podstawowymi narzędziami zbieracza są sierp i nóż. Odcinając źdźbła trawy, zbieracze muszą uważać, aby nie uszkodzić korzeni, co umożliwi im powrót w to samo miejsce podczas kolejnych zbiorów.

Trawa dzielona jest na dwa asortymenty: dekoracyjna przeznaczona do ozdoby butelek oraz siano do sporządzania nalewu zwanego maceratem. Okazuje się, że segregowanie i przebieranie trawy dekoracyjnej jest procesem bardziej złożonym i żmudnym niż zbieranie. Każda trawka jest wnikliwie oglądana i przycinana na odpowiednią długość w zależności od pojemności butelki, do której będzie przeznaczona. Tak przygotowany surowiec trafia do produkcji. Każde źdźbło trawy wkładane jest ręcznie do butelki, jeszcze przed jej napełnieniem wódką.

Z tego, co pozostaje po selekcji, czyli z siana, przygotowuje się macerat, będący podstawą do produkcji wódki Żubrówki. Jest to dość złożony proces technologiczny, w wyniku którego powstaje intensywnie zielona, bardzo aromatyczna ciecz, zwana smakiem puszczy. W jakich proporcjach mieszana jest z czystym alkoholem - to już tajemnica fachowców z białostockiego Polmosu. Wydawałoby się, że trawka pływająca w każdej butelce Żubrówki, to tylko ozdobny gadżet. A jednak nie.

- Badania dotyczące postrzegania Żubrówki, przeprowadzone wśród konsumentów, wykazały, że trawka w butelce, oprócz smaku i zapachu, jest najbardziej istotnym elementem tego wyrobu - mówi Bernadeta Ejsmont, technolog z Polmosu Białystok. - Źdźbło trawy w butelce jest chronione jako znak towarowy zarejestrowany w Urzędzie Patentowym RP i w wielu innych krajach.

Światowa sława

Ostatnio pojawiła się na sklepowych półkach Żubrówka biała. Prace nad nią trwały blisko dwa lata. - Jest to wysokiej jakości wódka czysta. Z tradycyjną Żubrówką łączy ją tylko siła marki - przyznaje Bernadeta Ejsmont. - Po prostu, magia Żubrówki działa na klienta nie tylko w Polsce, ale i za granicą.

Tradycyjna Żubrówka znana jest na całym świecie. Od dziesięciu lat produkty z białostockiego Polmosu trafiają również do Stanów Zjednoczonych - a to bardzo trudny do zdobycia rynek. Żubrówka cieszy się tam powodzeniem szczególnym.

- Ze względu na wymogi amerykańskich norm, receptura sprzedawanej tam Żubrówki nieco się różni od tej, która trafia na stoły w Polsce i w innych krajach - mówi Bernadeta Ejsmont. - Ale najlepsi kiperzy podczas degustacji nie znaleźli żadnych różnic w smaku tradycyjnej Żubrówki i tej produkowanej dla USA.

źródło:Żubrówka - kultowa wódka z trawką. Powstawanie, historia, drinki.

Czytaj e-wydanie »

Komentarze 26

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

p
pixel

Jest się czym chwalić w świecie byciem z białego stoku ( Ciemnota pisowska ) Alkoholizm i wóda ..brawo patola !

m
momstel

Herbal Vodka też jest spoko - ziołowa, ktoś chyba nawet o tym pisał w tym temacie. Wódki ziołowe kiedyś mnie jakoś specjalnie nie kręciły, ale teraz to mój numer jeden. Nie piję jakoś często, głównie zimą, wieczorami, niewielką ilość na rozgrzanie i po prostu tak lubię. Czysta jest dla mnie zbyt mało smakowa...

m
mosseks

To nie jedyny nasz alkohol, który jest znany i wybitnie smakuje - to samo Herbal Vodka. Piliście? Czy gdziekolwiek na świecie próbowaliście smaczniejszej wódki ziołowej? Bo my nie - jest mega klimatyczna, przyjemna w smaku, delikatna.  Nasze klimaty, ale oczywiście to też kwestia taka, jakie są Wasze oczekiwania... Zakładam, że będzie w porządku...

t
tekta

Kiedyś to faktycznie Żubrówka, ale teraz bardziej mi odpowiada ziołowa Herbal Vodka, po prostu ma niesamowicie przyjemny smak. Pewnie, że nie każda ziołowa jest dobra, ale tutaj akurat dają zestawienie, które rzeczywiście smakuje genialnie - bardzo ciekawe połączenie. W Waszych klimatach?

c
cebrel

Mamy jeszcze inną świetną polską wódkę - Gutt, tylko średnio znana - u mnie wśród znajomych coraz częściej kupujemy ją na imprezy - jest dosyć specyficzna, bo całkiem inna - ma delikatniejszy smak, dochodzi od tego jeszcze inny zapach niż przy wódkach z dolnej półki. Tak więc dobrych wódek mamy sporo, tylko nie wszyscy je znają.

M
Miłoszek

Mi też snakuje to połączenie. W ogóle żubrówka biała jest dobrym lkoholem, a sak drinka zależy od jakości wódki. 

G
Gość

Zgadza się słynna Żubrowkowa szarlotka, nic jej nie podskoczy :)

Będzie u mnie na Sylwestra 2014

S
SANDIEGO

         Dobrze, że jest na forum taki idi.ota jak tofi. Wszyscy mają wówczas zabawę. :)

t
tofi
W dniu 16.07.2013 o 03:47, SANDIEGO napisał:

       Masz chyba na myśli półkę sklepową . A tak naprawdę to z czego byłeś tak bardzo dumny ? Faktem jest , że polskie wódki mają jedne z wyższych cen na tutejszym rynku zagranicznych alkoholi , ale żeby pękać z dumy , bo polska wódka stoi na sklepowej półce ? Ja byłem dumny kiedy zobaczyłem narzędzia , żarówki itp. z napisem MADE IN POLAND . Pokazywałem je z dumą znajomym Amerykanom i mówiłem , że Polacy oprócz wódki robią inne rzeczy .

a ty umiesz robić pod siebie :)

a
alicja25

żubrówka z sokiem jabłkowym to klasyk i jak dla mnie neizmiennie najlepszy drink :)

G
Gość
W dniu 16.07.2013 o 03:47, SANDIEGO napisał:

       Masz chyba na myśli półkę sklepową . A tak naprawdę to z czego byłeś tak bardzo dumny ? Faktem jest , że polskie wódki mają jedne z wyższych cen na tutejszym rynku zagranicznych alkoholi , ale żeby pękać z dumy , bo polska wódka stoi na sklepowej półce ? Ja byłem dumny kiedy zobaczyłem narzędzia , żarówki itp. z napisem MADE IN POLAND . Pokazywałem je z dumą znajomym Amerykanom i mówiłem , że Polacy oprócz wódki robią inne rzeczy .

oszustmatrymonialny   zwariował ,   wiesz? :D

S
SANDIEGO
W dniu 28.02.2013 o 17:50, wiktorm napisał:

  ja ostatnio byłem w stanach i aż z dumy pękałem, jak widziałem żubrówkę bizon grass na szafce sklepowej

 

   

       Masz chyba na myśli półkę sklepową . A tak naprawdę to z czego byłeś tak bardzo dumny ? Faktem jest , że polskie wódki mają jedne z wyższych cen na tutejszym rynku zagranicznych alkoholi , ale żeby pękać z dumy , bo polska wódka stoi na sklepowej półce ? Ja byłem dumny kiedy zobaczyłem narzędzia , żarówki itp. z napisem MADE IN POLAND . Pokazywałem je z dumą znajomym Amerykanom i mówiłem , że Polacy oprócz wódki robią inne rzeczy .

U
Unikalna

Bisson Grass jest jedną z najlepszych wódek wytrawnych, smak ma niepowtarzalny, nic jej nie przebije

o
olas
żubrówka bizon to mój faworyt zdecydowanie :3 i nie tylko mój, bo znajomi z Grecji też ją sobie bardzo chwalą ;p
A
Aphelion Zone

Kultowa Żubrówka  rozprzestrzenia się i podbija moje podniebienie wersją Paloną. Calkiem fajny smak

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska