
Tak przygotujesz idealną kapustę kiszoną
Aby kapusta kiszona miała idealny smak i fakturę, trzeba pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Ile soli dodać? Jakie dodatki są odpowiednie do kiszonej kapusty, by podkreślić jej smak? Zobacz teraz w galerii - zdradzamy szczegóły.

Kapusta z dużą ilością cukrów prostych
Kapustę kiszoną przygotowujemy z kapusty świeżej. Nie wszystkie kapusty nadają się do kiszenia. Wybierz taki gatunek białej kapusty, który ma dużą zawartość cukrów prostych. To na przykład odmiana ambrozja, novotom, liberator, jaguar, ramco czy kolia.

Właściwe naczynie do kiszenia
Wybór naczynia, w którym będziemy kisić kapustę, też ma duże znaczenie. Najlepszy do tego będzie kamionkowy garnek - właśnie takich używały nasze mamy i babcie. Taki garnek pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę na stałym poziomie.
Jeśli nie masz garnka z kamionki, możesz ukisić kapustę w szklanym pojemniku/słoiku, w plastikowym wiaderku albo w beczce.
Najważniejsze, by dokładnie umyć i wyparzyć pojemnik przed kiszeniem. Zanieczyszczenia mogą zaburzyć proces kiszenia kapusty.

Sól to kluczowy składnik
Poszatkuj kapustę i marchew na takie kawałki, jak lubisz. Potem wymieszaj w misce, ugniataj parę minut i dodaj sól.
Sól to kluczowy składnik przy kiszeniu kapusty. To od niej zależy intensywność smaku oraz przebieg procesu fermentacji.