Z czego robi się kapustę kiszoną
Kapustę kiszoną przygotowuje się ze świeżej kapusty, poszatkowanej na paski. Kapustę układa się w pojemniku, zasypuje solą, dzięki czemu zachodzi proces fermentacji. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy i to właśnie on nadaje kapuście kiszonej jej charakterystyczny smak.
Właściwości prozdrowotne kapusty kiszonej
Kapusta kiszona, podobnie jak ogórki kiszone, jest bardzo zdrowa, a spożywanie jej daje wiele korzyści dla całego organizmu. Kapusta kiszona to cenne źródło witamin i minerałów. Kapusta kiszona do tego - dzięki bakteriom kwasu mlekowego - korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a także wzmacnia odporność.
Jedzenie kapusty kiszonej wspomaga też prawidłową pracę układu krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. A to wciąż niejedyne korzyści. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na stan skóry, opóźnia procesy starzenia. Wspomaga pracę układu trawiennego, m.in. dzięki zawartości błonnika. Z tego powodu świetnie nadaje się na dodatek do posiłku lub przekąskę dla osób będących na diecie odchudzającej.

Trik na idealną kapustę kiszoną. Oto sposób na kapustę kiszoną jak u babci
Zdecydowanie warto włączyć kapustę kiszoną do codziennej diety. A jak ją przygotować, by wyszła idealnie, jak u mamy albo babci? Aby kapusta kiszona wyszła idealna i odpowiednio kwaśna, trzeba pamiętać o kilku najważniejszych kwestiach.
To m.in. właściwa ilość soli, warunki fermentacji, a także dobór dodatków. Zobacz teraz w galerii - zdradzamy szczegóły.
