https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Trik na idealną kapustę kiszoną. Tak przygotujesz kapustę kiszoną jak u babci

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Kapusta kiszona to przysmak w polskich domach. Kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa, jak wszystkie kiszonki. To źródło witamin, m.in. C, A, E, K oraz z grupy B, a także minerałów jak potas, wapń, żelazo, magnez. Kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i procesy trawienne, świetnie wzmacnia odporność. Jednak przygotowanie dobrze ukiszonej kapusty wcale nie jest takie proste. Trzeba odpowiednio dobrać składniki i ich proporcje, przede wszystkim - sól, znaczenie ma nawet naczynie, w którym kisimy kapustę. Zobacz, jak przygotować idealną kapustę kiszoną, żeby była jak u mamy.

Z czego robi się kapustę kiszoną

Kapustę kiszoną przygotowuje się ze świeżej kapusty, poszatkowanej na paski. Kapustę układa się w pojemniku, zasypuje solą, dzięki czemu zachodzi proces fermentacji. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy i to właśnie on nadaje kapuście kiszonej jej charakterystyczny smak.

Właściwości prozdrowotne kapusty kiszonej

Kapusta kiszona, podobnie jak ogórki kiszone, jest bardzo zdrowa, a spożywanie jej daje wiele korzyści dla całego organizmu. Kapusta kiszona to cenne źródło witamin i minerałów. Kapusta kiszona do tego - dzięki bakteriom kwasu mlekowego - korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a także wzmacnia odporność.

Jedzenie kapusty kiszonej wspomaga też prawidłową pracę układu krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. A to wciąż niejedyne korzyści. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na stan skóry, opóźnia procesy starzenia. Wspomaga pracę układu trawiennego, m.in. dzięki zawartości błonnika. Z tego powodu świetnie nadaje się na dodatek do posiłku lub przekąskę dla osób będących na diecie odchudzającej.

Najlepsza proporcja to 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia nadaje się wyłącznie sól niejodowana, która nie wpływa na przebieg procesu fermen
Najlepsza proporcja to 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia nadaje się wyłącznie sól niejodowana, która nie wpływa na przebieg procesu fermentacji. Pixabay.com

Trik na idealną kapustę kiszoną. Oto sposób na kapustę kiszoną jak u babci

Zdecydowanie warto włączyć kapustę kiszoną do codziennej diety. A jak ją przygotować, by wyszła idealnie, jak u mamy albo babci? Aby kapusta kiszona wyszła idealna i odpowiednio kwaśna, trzeba pamiętać o kilku najważniejszych kwestiach.

To m.in. właściwa ilość soli, warunki fermentacji, a także dobór dodatków. Zobacz teraz w galerii - zdradzamy szczegóły.

Pomiędzy warstwy kapusty możesz dodać przyprawy, które wzbogacą smak kapusty kiszonej. Może to być czosnek, pieprz, jałowiec, koper, kminek, liście laurowe,
Pomiędzy warstwy kapusty możesz dodać przyprawy, które wzbogacą smak kapusty kiszonej. Może to być czosnek, pieprz, jałowiec, koper, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, a nawet papryczkę chilli, jeśli lubisz pikantne dania. Unsplash.com
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska