5 z 8
Najlepsza proporcja to 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Do...
fot. Pixabay.com

Ile soli na kilogram kapusty?

Najlepsza proporcja to 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia nadaje się wyłącznie sól niejodowana, która nie wpływa na przebieg procesu fermentacji.

6 z 8
Gotową do kiszenia kapustę układaj w naczyniu warstwami,...
fot. Unsplash.com

Układaj warstwami i ugniataj

Gotową do kiszenia kapustę układaj w naczyniu warstwami, każdą dobrze ugniatając, aby usunąć powietrze i zanurzyć warzywo w soku. Przykryj naczynie talerzem, obciąż (np. słoikiem wypełnionym wodą) i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu. Proces fermentacji trwa zazwyczaj od 4 do 6 tygodni.

7 z 8
Pomiędzy warstwy kapusty możesz dodać przyprawy, które...
fot. Unsplash.com

Przyprawy do kapusty kiszonej

Pomiędzy warstwy kapusty możesz dodać przyprawy, które wzbogacą smak kapusty kiszonej. Może to być czosnek, pieprz, jałowiec, koper, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, a nawet papryczkę chilli, jeśli lubisz pikantne dania.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Polecamy

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Miss Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2025.Zobacz zdjęcia i wideo z finału miss

Miss Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2025.Zobacz zdjęcia i wideo z finału miss

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy