5 z 8

fot. Pixabay.com
Ile soli na kilogram kapusty?
Najlepsza proporcja to 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia nadaje się wyłącznie sól niejodowana, która nie wpływa na przebieg procesu fermentacji.
6 z 8

fot. Unsplash.com
Układaj warstwami i ugniataj
Gotową do kiszenia kapustę układaj w naczyniu warstwami, każdą dobrze ugniatając, aby usunąć powietrze i zanurzyć warzywo w soku. Przykryj naczynie talerzem, obciąż (np. słoikiem wypełnionym wodą) i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu. Proces fermentacji trwa zazwyczaj od 4 do 6 tygodni.
7 z 8

fot. Unsplash.com
Przyprawy do kapusty kiszonej
Pomiędzy warstwy kapusty możesz dodać przyprawy, które wzbogacą smak kapusty kiszonej. Może to być czosnek, pieprz, jałowiec, koper, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, a nawet papryczkę chilli, jeśli lubisz pikantne dania.