
Tak szybciej wyhodujesz koperek - zobacz prosty trik!
Koperek jest bardzo aromatyczny, to świetny dodatek do wielu dań - zup, sosów, ziemniaków, sałatek.
Zwykle koperek hoduje się wysiewając nasiona do ziemi. Jednak Jednak zawarte w koperku olejki eteryczne spowalniają przyjmowanie wody przez nasiona. A przez to koperek posiany w tradycyjny sposób bardzo wolno rośnie. Mamy na to sposób - wypróbuj go, a twój koperek szybko wykiełkuje i urośnie nawet kilka razy szybciej!

Jakie warunki lubi koperek?
Koperek można siać w domu przez cały rok. Koperek najlepiej posiać w słonecznym, zacisznym miejscu. Najlepiej siać go w niezbyt dużych ilościach, ale co około 2 tygodnie. Zbieraj go na bieżąco, a po zjedzeniu jednej partii następna już będzie gotowa. Koperek rośnie dość szybko, najlepszy jest zanim zacznie kwitnąć.
Zobacz, jak posiać koperek "na mokro" ▶

Koperek - zastosowanie w kuchni
Koperek jest smaczny, aromatyczny, a w dodatku bardzo zdrowy - to bardzo cenne źródło witamin i minerałów.
Koperku używa się do dekorowania potraw, na przykład gotowanych ziemniaków. Pokrojone świeże listki koperku dodaje się do sałatek, jaj faszerowanych, serów twarogowych, zup, chłodników, masła ziołowego. Bardzo smaczny jest sos koperkowy używany do gotowanych mięs, na przykład do pulpecików.
Czytaj dalej ▶

Sianie koperku metodą "na mokro"
Potrzebujesz do tego jedynie gazy, miski z ciepłą wodą i drugiej miski z zimną wodą. I oczywiście nasion koperku.
Czytaj dalej ▶