
Przygotowanie nasion koperku
Wysyp nasiona kopru na gazę, zawiąż w "tobołek". Tak przygotowane nasiona zanurz w misce z ciepłą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie przełóż zawiniątko do drugiej miski, tej z zimną wodą, i pozostaw do namoczenia na 2 doby (48 godzin). W międzyczasie możesz wymienić wodę.
Czytaj dalej ▶

Sianie nasion koperku do ziemi
Po dwóch dobach wyjmij gazę z nasionami z wody, rozłóż gazę i zostaw nasiona do wyschnięcia (około pół godziny). Potem wysiej nasiona do ziemi. W ten sposób koperek wykiełkuje już po 4-5 dniach, zamiast po 3 tygodniach przy tradycyjnej metodzie.
Czytaj dalej ▶

Koperek ma mnóstwo cennych składników
Koperek to bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera między innymi witaminy z grupy B (w tym tiaminę, biotynę, ryboflawinę i kobalaminę) oraz witaminy A, D, E i K oraz mnóstwo witaminy C. Wśród minerałów należy wymienić przede wszystkim fosfor, żelazo i wapń.
Czytaj dalej ▶