
Ptysie z truskawkami
Choć ptysie wyglądają na trudne do zrobienia, w rzeczywistości są dość łatwe i szybkie. Przygotuj ciasto parzone, upiecz ptysie, wypełnij bitą śmietaną (np. w aerozolu) i truskawkami. Dla ułatwienia możesz kupić gotowe, już upieczone ptysie - wystarczy je przeciąć i wypełnić.

Truskawki w czekoladzie
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, mocz w niej truskawki do połowy, odłóż do zastygnięcia.

Beza Pavlovej
Kremowa, słodka beza, śmietana i truskawki to połączenie idealne!

Koktajl truskawkowy
Na koktajl najlepiej przeznaczyć truskawki świeże, niezepsute, ale o nieco gorszym wyglądzie. Wrzuć truskawki do blendera, dodaj mleku lub mleko i odrobinę śmietany, zblenduj i gotowe.
Dla smaku możesz dodać miętę lub przyprawy - cynamon, kardamon.
Możesz dodać też inne owoce, ale uważaj na borówki - w połączeniu z truskawkami spowodują, że koktajl się zetnie.