Truskawki to w zasadzie jagody, jeśli chodzi o rodzaj owocu. Truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek – chilijskiej oraz wirginijskiej. To owoc chętnie wybierany przez dzieci, ale ma również wielu fanów wśród dorosłych. Truskawki doskonale nadają się jako składnik deserów, lodów, soków, sosów owocowych, kremów do tortów i ciast, dodatek do galaretek, orzeźwiających smoothie i koktajli, a nawet do wytrawnych sałatek.
Truskawki - właściwości
Truskawki to bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in. witaminę C, K, foliany, fosfor, magnez, potas, wapń. Są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a w dodatku są niskokaloryczne. Dzięki temu truskawki korzystnie wpływają na układ krążenia, serce, na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacniają układ immunologiczny i pomagają budować odporność, a zawarta w truskawkach bromelina wspomaga gojenie ran i regenerację mięśni po intensywnym wysiłku.
Pyszne i łatwe przepisy na truskawki. Zapiekane truskawki, koktajle i inne
Truskawki w śmietanie i z cukrem są pyszne, jednak ileż można jeść to samo. Jeśli uwielbiasz truskawki, ale znudziła ci się już ta klasyka, spróbuj naszych przepisów na truskawki. Te dania, desery i przekąski z truskawek są łatwe do przygotowania, składniki na pewno masz w domu, a same przygotowania nie zabiorą ci dużo czasu. Zobacz teraz przepisy w galerii poniżej.
Zobacz także to:
► Te znaki zodiaku czekają duże pieniądze. Oto horoskop na lato 2024 roku
► Kawa z kurkumą - takie są skutki picia tego napoju. To dzieje się z organizmem, gdy pijesz kawę z kurkumą
