
Aby cieszyć się pięknem ciętych tulipanów jak najdłużej, warto zastosować kilka prostych trików florystów. W naszej galerii prezentujemy sprawdzone metody na przedłużenie żywotności tych wiosennych kwiatów w wazonie.

Przycinanie łodygi tulipanów – pierwszy krok do dłuższej świeżości
Kluczowym krokiem jest odpowiednie przycięcie łodyg tulipanów zaraz po ich zakupie. Używając bardzo ostrego noża, skróć łodygi o około 3 cm, cięcie wykonując pod kątem 45 stopni.
Dodatkowo, delikatne nakłucie łodygi szpilką umożliwi lepsze pobieranie wody. Pamiętaj, aby przy każdej zmianie wody ponownie skrócić końcówki o ok. 0,5 cm.

Idealna temperatura wody dla tulipanów
Wybór odpowiedniej temperatury wody ma kluczowe znaczenie. Tulipany najlepiej rozwijają się w letniej wodzie. Należy pamiętać o regularnej, co drugi dzień, zmianie wody oraz o dokładnym myciu wazonu.
Dodanie odżywki do kwiatów, cukru lub miedzianego pieniążka pozwala na rzadszą zmianę wody, nawet co 4 dni. Ważne jest również, aby w wazonie nie było zanurzonych liści tulipanów, co zapobiega ich gnicie.

Wybór koloru tulipanów ma znaczenie
Wybierając tulipany, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich świeżość, ale i kolor. Żółte tulipany słyną z dłuższej trwałości. Ważne jest, by pąki były mocno zamknięte, a łodygi schłodzone – to zwiastuje, że kwiaty mogą przetrwać w wazonie ponad dwa tygodnie.