MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MORELE...
fot. unsplash.com

Tych owoców nie należy jeść z pestkami. Mogą być nawet trujące - nigdy nie połykaj pestek z tych owoców

MORELE
Znane są poważne przypadki zatruć, których przyczyną było spożycie pestek moreli bądź ekstraktu z pestek moreli. Pestki moreli polecane są jedynie w diecie osób z chorobami nowotworowymi. Jednak osoby zdrowe nie powinny ich spożywać.

Pestki moreli spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

Zobacz również

Wystawa fiołków afrykańskich w Palmiarni Ogrodu Botanicznego

NOWE
Wystawa fiołków afrykańskich w Palmiarni Ogrodu Botanicznego

Stal Stalowa Wola zagra mecz o baraże

Stal Stalowa Wola zagra mecz o baraże

Polecamy

Jaśmin czy jaśminowiec? Sprawdź, co naprawdę kwitnie w twoim ogrodzie

Jaśmin czy jaśminowiec? Sprawdź, co naprawdę kwitnie w twoim ogrodzie

W sobotę finał II Konkursu Instrumentalnego im. Andrzeja Szwalbego

NASZ PATRONAT
W sobotę finał II Konkursu Instrumentalnego im. Andrzeja Szwalbego

Genialny trik na mrówki w doniczce! Wykurzysz owady na dobre i nie zabijesz kwiatów

Genialny trik na mrówki w doniczce! Wykurzysz owady na dobre i nie zabijesz kwiatów