5 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![WIŚNIE...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1a/17/647e19fb17e8c_o_large.jpg)
fot. unsplash.com
Tych owoców nie należy jeść z pestkami. Mogą być nawet trujące - nigdy nie połykaj pestek z tych owoców
WIŚNIE
Pestki wiśni spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.