MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
WIŚNIE...
fot. unsplash.com

Tych owoców nie należy jeść z pestkami. Mogą być nawet trujące - nigdy nie połykaj pestek z tych owoców

WIŚNIE
Pestki wiśni spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

Zobacz również

Wypadek na drodze nr 690 w gminie Boguty-Pianki

Wypadek na drodze nr 690 w gminie Boguty-Pianki

Wypadek na autostradzie A4 koło Rzeszowa. Zderzyły się dwa busy, 5 osób rannych

Wypadek na autostradzie A4 koło Rzeszowa. Zderzyły się dwa busy, 5 osób rannych

Polecamy

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego

Najprostszy dżem do zrobienia. Gęsty i pyszny, idealny do chleba, naleśników i ciast

Najprostszy dżem do zrobienia. Gęsty i pyszny, idealny do chleba, naleśników i ciast

Zespół ds. pragmatyki zawodowej nauczycieli bez... nauczycieli? ZNP uspokaja

Zespół ds. pragmatyki zawodowej nauczycieli bez... nauczycieli? ZNP uspokaja